Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Ahmet Aslan

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - AHMET ASLAN

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde bu hafta bir değişiklik yaparak kariyer öncümüz Ahmet Aslan’ın daveti üzerine, Ortadoğu Rulman San. ve Tic. A.Ş.’nin Polatlı’daki fabrikasını ziyarete gittik. Fabrikayı gruplara ayırarak gezip rulmanın yapım aşamalarını öğrendik. Daha sonra bizi fabrikanın CEO’su Sn. Aslan karşıladı ve mühendis adaylarımıza firmayı ve üretimi anlatması için fabrikanın Genel Müdürü Sn. Dr. Feridun Özhan’a sözü bıraktı. Sn. Özhan, öğrencilerimize yeteneklerine göre işlerini en iyi şekilde yapmalarını ve mutlaka bir konuda uzmanlaşmaları gerektiğini, İngilizce'nin önemini, makinelerin kullanım kılavuzlarından tutun da, yabancı müşteriler ile ilişkilere kadar şart olduğunu vurguladı.

Sn. Aslan, mühendislik okuyan birçok kişinin mesleğini yapmadığı için mühendis bulmakta zorluk çektiklerini belirtti. Bu kadar eğitimi alıp, mesleklerini üretmek için kullanmazlarsa yazık etmiş olacaklarını söyledi. Mühendis olarak devam etmek istiyorlarsa odaklanmalarını ve lisana önem vermelerini tavsiye etti.

Öğrencilerden gelen sorular üzerine böyle büyük bir yatırımın adımlarını anlatan Sn. Aslan,
Rulman fabrikasının 1983’de kurulmasına karar verildiğini, 1986’da üretime geçtiklerini ve 30 senede bu hale geldiklerini anlattı. ORS’de görev alan yaklaşık yüz mühendisin, altmış beşinin makine mühendisi olduğunu, sanayi yatırımlarının kolay olmadığını, makine almanın bu teknolojiyi üretmek için yeterli olmadığını, entellektüel ve maddi yatırımın oluşmasının da şart olduğunu söyledi. Sn. Aslan, Türkiye’deki tek rulman üretici olduklarını ve yurt dışındaki diğer rakiplerinin en az 100 yıllık firmalar olduğunu belirterek (zaman darlığımızdan ötürü) sözlerine son verdi.