Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Celal Abdi Güzer

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - CELAL ABDİ GÜZER

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizin sekizincisini, CAG Celal Abdi Güzer Architectural Workshop Kurucusu  Abdi Güzer ile gerçekleştirdik. Sn. Güzer, öğrencilere kendini tanıtarak konuşmasına başladı. Günlük hayatta tasarımın ne demek olduğunu, gerekliliklerini, mimarlığın bir disiplin olarak profesyonel anlamda tanımını, fakültede uygulanan süreçleri ve dersleri anlattı.

Hazırladığı görsel sunumdan örnekler gösterirken iyi bir mimarın sahip olması gereken özelliklerine, sadece inşa etmenin değil, restorasyon ve korumanın da mimarlıktaki önemine değindi. Mimarlığı bir amaç doğrultusunda, bir sürü nesnenin bir araya getirilerek ortaya çıkan yapı olarak tanımladı. Mimarlığın sanat ile iç içe olduğundan başka alanlara da açılmaya çok uygun bir meslek olduğunu belirtti. Yaptığınız bir şeyin ortaya çıkamasının güzelliğini, birçok şeyi aynı anda yapabilme becerisini ve zorluğunu vurgulayan Güzer, kendi projelerinden örnekler gösterdi.

Yaratıcılığın geliştirilebilir bir yetenek olduğunu, sanatçı boyutunu, birikimler üzerinden, okuyarak, dinleyerek, görerek beslenebileceğini vurguladı. TED Ankara Koleji'nin mimarisi üzerine fikirleri sorulan Güzer, az malzeme ile çoğu ifade etmenin, mekanı arka plan olarak görmeden farklı olduğunu belirtti. Sohbet sonrasında RadyoTEDÜ’ye de konuk olarak soruları yanıtladı.