Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Muharrem Dörtkaşlı

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - MUHARREM DÖRTKAŞLI

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizin bu haftaki konuğu, TAI-TUSAŞ Genel Müdürü Sn. Muharrem Dörtkaşlı oldu. Kendisini tanıtarak sohbetine başlayan Sn. Dörtkaşlı, ODTU Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra uzun yıllardır savunma sanayi sektöründe çalıştığını belirtti.

TUSAŞ’a girişinden beri 24 yıl geçtiğinden bahseden kariyer öncümüz, TUSAŞ’ın kendi uçağını kendin yap motivasyonu ile ilk olarak 1973 senesinde Türkiye'nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulduğunu, 1984 yılında Türk-ABD ortak sermayesi ile TAI-TUSAŞ’ın Ankara Kazan’da yapılandığını belirtti.

25 yıl için anlaşma yaptıklarını, ancak yabancı ortaklı kurgunun sonunun iyi olmadığına karar verip, sonuna kadar beklemeden 2005 yılında TAI'nin yabancı %49’luk hissesilerini 29 milyar dolara Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirketin yeniden yapılandırıldığını anlattı. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek TUSAŞ–Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini Yapısal, Uçak, Helikopter, İnsansız Hava Aracı Sistemleri ve Uzay Sistemleri Grubu alt dalları ile Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna geldiğini belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilip de ihraç edilmeyen hiçbir parça kalmaması gibi bir başarıdan sonra projelerin yığılması ile 2007-2008 yıllarında iyi üniversitelerden aradıkları vasıflarda 700’e yakın mühendisi bünyelerine aldıklarını, insan unsuruna verdikleri önemden, yıllar içinde kendi akademilerini kurarak bugün 4.500 kişinin çalıştığı TAI’nin sürekli eğitim vermeye devam ettiğini ve bu konuya çok önem verdiklerini belirten Sn. Dörtkaşlı, HÜRKUŞ, ATAK Helikopter ve pilotsuz uçakları ANKA’yı tanıtan kısa filmleri bizlerle paylaştı. Dörtkaşlı, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak sohbetine son verdi.