Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Murat Sönmez

İkinci okul döneminin başlaması ile Kariyer Öncüleri ile Sohbetlerimiz yeniden başladı. İkinci dönemin ilk konuğu World Economic Forum İcra Kurulu Üyesi Sn. Murat Sönmez oldu. Kendisini tanıtarak sohbetine başlayan Sn. Murat Sönmez ilk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümüne birincilikle girmiş daha sonra yüksek lisansını yapmak için gittiği Virginia Tech Üniversitesinde okuduğu sıralarda Türk halısı satmaya başlayarak geniş bir iletişim ağı oluşturmuş ve bu sayede burs kazanarak eğitimini bitirmiştir.

Silikon Vadisinde Consilium adında kurdukları şirketteki Hintli ortağını ise tamamen tesadüf eseri bir kahve dükkanında sohbet ederken tanıdığını ve pahalı bir yerde ofis tutmuş olmalarının yanı sıra saati 10 dolara Stanford Üniversitesi öğrencilerinin beyin gücünden faydalanarak dengeyi kurduklarını belirtti. Daha sonra TIBCO Software'in kuruluşunda öncülük yapan Sönmez, Amazon, eBay, FedEx gibi firmaların alt yapılarının kurulmasında proje sorumlusu olarak çalışmış ve 1999’da NASDAQ borsasında şirketlerini halka açılacak kadar büyütmüştür. 2014 yılında Dünya Ekonomik İcra Kurulundan gelen teklif üzerine Cenevre'ye yerleşmiştir.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayarak sohbetine devam eden Sn. Sönmez, kendi ürünlerini başkaları yok etmeden kendileri nasıl yok edeceklerini hesaplayarak, firmalarında kurdukları 5 ayrı çalışma gurubu ile uyumsuz çalışma ortamı ve rekabet yaratarak yeni teknolojilerde önde kalmayı nasıl başardıklarından, Türkiye’de büyük fırsatlar olduğundan, fırsatları yazları çalışarak, para kazanarak kendilerinin hazırlayabileceğinden, hata yapıp, başarısız olmaktan kokmamaları gerektiğinden, dışarının nasıl baktığının bir önemi olmadığından, kendi bakış açımızla diğerlerinin fikirlerini değiştirebileceklerinden, teknolojinin ellerinin altında bir tuş mesafesinde olduğundan bahsederek, ve Steve Job’sın 400 sayfalık otobiyografisini okumalarını tavsiye ederek sonbetine son verdi. Sn. Murat Sönmez sohbet sonrasında Radyo TEDÜ’de gerçekleşen röportaj programına da konuk oldu.