Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Namık Tan

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - NAMIK TAN

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde 2015-2016 öğretim yılının ilk konuğu, Eski Büyükelçi Sayın Namık Tan oldu. Meslek tanıtımı için Üniversitemize gelen Sayın Tan, kendisi için bu binalarda olmanın ne kadar anlamlı ve duygusal olduğunu belirterek sözlerine başladı.

Parasını konuşarak kazandığı için konuşmayı çok sevdiğini söyleyen Sn. Tan, sadece insanlararası ilişkilerde değil, devletler arasındaki ilişkilerde de her bireyi diğerlerinden ayıran, farklı kılan özelliklerinin olmasının öneminden bahsetti. Türkiye’nin de herkes tarafından ilgi ile takip edilen bir ülke olmasının, diğer 57 İslam ülkesinden farkı olduğu için hem dünyada hem de İslam ülkeleri arasında özel bir konumda olduğunu belirtti.

Farklılık yaratmak için “büyük düşünmeyi” öğrenmeleri gerektiğini fakat bizim eğitim sistemimizin, insanların zaaflarını tespit edip bunun yönetilmesi ile yapıldığını; hiç pozitiflik, teşvik olmadığını, kimsenin kimseye teşekkür etmediğini veya  kimsenin kimseyi takdir etmediğini, yabancı ülkelerde sonuncu olana da birinci olan gibi ödül verildiğini, bizde böyle bir kültür olmadığını söyledi. İkinci büyük düşünmenin de toplu yaşam kültürünü öğrenmekten geçtiğini, bunun da ancak vergi, şeffaflık, hesap verebilirlik, profesyonelizm, hukuk ve güvene dayanarak olabileceğini belirtti.

Hayatımızda hiç kullanmayacağımız dersler yerine, daha faydalı bilgiler için vakit harcanmasının çok daha doğru bir eğitim sistemi olacağını, lisan bilmeyen bir insanın dünya vatandaşı olmasının mümkün olmadığını, dil öğrenmeyi asla 3. sıraya koymamalarını, muhattap ile iyi diyalog kuramazlarsa her şeyden kuşku duyacaklarını, her şeyden önce kendi ülkemizin çıkarlarını düşünmemiz gerektiğini söyledi. Öğrencilere bunun için çok çalışmaları, kendilerine güvenmeleri ve pozitif düşünmelerini tavsiye etti. Diplomat olmayı düşünürlerse kariyerleri açısından çok önemli bir karar vermiş olacaklarını ve gönülden tavsiye ettiğini belirten Sn. Tan, öğrencilerden gelen soruları cevaplayarak sohbetine son verdi.