Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Sönmez Köksal

Kariyer Öncüleri ile Sohbetlerimizin bu haftaki konuğu MİT eski Müsteşarı ve emekli Büyükelçi Sn. Sönmez Köksal oldu. Hayat hikayesini anlatarak sohbetine başlayan Sn. Köksal, ilkokulu bitirdiği yıllar itibari ile diplomat olmak istediğini bildiğini ve kariyerini bu hedef üzerine kurduğunu söyledi. İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra Avrupa Birliğinin temelleri hakkında aldığı eğitim ile Dışişleri Bakanlığında meslek memuru olarak işe başlamış ve takip eden yıllarda BM Cenevre Daimi Temsilciliğinde Başkatip, Burgaz’da güç şartlarda bir Başkonsolosluk, Paris Büyükelçiliğinde Müsteşarlık, Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Dairesi ve Orta-Doğu Afrika Dairelerinde Başkanlık görevlerinde bulunduğunu belirtti.

Bu süreçlerdeki olaylar ile edindiği vizyon, gümrük tarife müzakeresi hakkındaki bilgisi, askeri darbe olacağını ön görerek 40 yaşında gelen büyükelçilik teklifini reddedişini, kariyerinin uslubuna uygun kurallara uyarak Avrupa Ekonomik topluluğu nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Yardımcılığı, Çok Taraflı Ekonomik ilişkiler Genel Müdür Yardımcılığı sonrası Bağdat’a Büyükelçi olarak atanması takip etmiş. Bu görevi sırasında Saddam’ın Kuveyti işgal edeceği ile ilgili Ankara’ya çektiği telgraftan 6-7 ay sonra tahminleri gerçekleşince 1992 itibari ile MİT Müsteşarlığına atanmış. Arkasından son görevi olan Paris Büyükelçiliğinde 4 yılı tamamladıktan sonra erken emekliliği istediğini belirtti.

Soru-cevaplar kısmında öğrencilerimizden gelen sorular üzerine, Avrupa’da aşırı sağın yükselişi, Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılma müzakereleri, Rusya’nın emperyalist tutumu, Türkiye’de değişen koşullar hakkındaki fikirlerinden bahsedip, öğrencilerimize en az bir dili çok iyi bilmelerini, okuyup öğrenerek kendi fikirlerini geliştirmelerini, kamuya hizmet etmenin verdiği hazzı tatmalarını tavsiye etti. Sözlerini Mütevelli Heyet Üyemiz olan eşi Filiz Akın’ın öğrencilerimize yolladığı mesajı ile bitiren Sn. Köksal, daha sonra Radyo TEDÜ’ye konuk oldu.