Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Sönmez Köksal

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - SÖNMEZ KÖKSAL

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizin bu haftaki konuğu, MİT Eski Müsteşarı ve Emekli Büyükelçi Sn. Sönmez Köksal oldu. Hayat hikayesini anlatarak sohbetine başlayan Sn. Köksal, ilkokulu bitirdiği yıllar itibari ile diplomat olmak istediğini bildiğini ve kariyerini bu hedef üzerine kurduğunu söyledi. İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra Avrupa Birliği'nin temelleri hakkında aldığı eğitim ile Dışişleri Bakanlığı'nda meslek memuru olarak işe başladığını ve takip eden yıllarda BM Cenevre Daimi Temsilciliği'nde Başkatip, Burgaz’da güç şartlarda bir Başkonsolosluk, Paris Büyükelçiliği'nde Müsteşarlık, Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Dairesi ve Orta-Doğu Afrika Dairelerinde Başkanlık görevlerinde bulunduğunu belirtti.

Bu süreçlerdeki olaylar ile edindiği vizyon, gümrük tarife müzakeresi hakkındaki bilgisi, askeri darbe olacağını öngörerek 40 yaşında gelen büyükelçilik teklifini reddedişini, kariyerinin üslubuna uygun kurallara uyarak Avrupa Ekonomik Topluluğu nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Yardımcılığı, Çok Taraflı Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığı sonrası Bağdat’a Büyükelçi olarak atanmasının takip ettiğini anlattı. Bu görevi sırasında Saddam’ın Kuveyt'i işgal edeceği ile ilgili Ankara’ya çektiği telgraftan 6-7 ay sonra tahminleri gerçekleşince 1992 itibari ile MİT Müsteşarlığı'na atandığını, arkasından son görevi olan Paris Büyükelçiliği'nde 4 yılı tamamladıktan sonra erken emekliliği istediğini belirtti.

Soru-cevaplar kısmında öğrencilerimizden gelen sorular üzerine, Avrupa’da aşırı sağın yükselişi, Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne katılma müzakereleri, Rusya’nın emperyalist tutumu, Türkiye’de değişen koşullar hakkındaki fikirlerinden bahsedip, öğrencilerimize en az bir dili çok iyi bilmelerini, okuyup öğrenerek kendi fikirlerini geliştirmelerini, kamuya hizmet etmenin verdiği hazzı tatmalarını tavsiye etti. Sözlerini Mütevelli Heyet Üyemiz olan eşi Filiz Akın’ın öğrencilerimize yolladığı mesajı ile bitiren Sn. Köksal, daha sonra RadyoTEDÜ’ye konuk oldu.