Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Tolga Egemen

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - TOLGA EGEMEN

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde bu haftaki konuğumuzi Garanti Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Sayın Tolga Egemen oldu. Kendini tanıtarak konuşmasına başlayan Sn. Egemen, TED Ankara Koleji mezuniyeti sonrası kazandığı ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü'ne girdiğinde kendisine 5 senede mezun olmak üzere bir hedef koyduğunu ve her zaman gerçekçi hedefler koymanın gerekli olduğunu söyledi. Okuma alışkanlığının çocukluk yıllarından geldiğini ve yıllar içinde okudukça ne çok şeyi bilmediğini fark ettiğini ve Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” adlı kitabını mutlaka okumalarını tavsiye etti. Üniversite yıllarında yurt dışına giderek bir vagon fabrikasında yaptığı stajın güzel bir tecrübe olduğunu, mezun olur olmaz çalışma hayatına İnterbank’da başladığını, ilk 4 yıl hiç izin kullanmadan sabah 8-akşam 9 çalıştığını, bu çalışma sayesinde 26 yaşında Garanti Bankası'nda Müdür, 30 yaşında Genel Müdür Yardımcılığı'na terfi ettiğini ve 42 yaşında iş hayatını bırakmaya karar verdiğini anlattı.

Sayın Egemen öğrencilerimize;
• Yaptıkları her işte dikkatlerini dağıtmadan odaklanmanın önemini,
• Aklımızı kullanarak bize dayatılan şeyleri sorgulamayı becerirsek, aslında onların doğru olmadığını görebileceğimizi,
• Para ile ölçülen bir başarıdansa, iç huzur ile ölçülen bir başarının çok daha değerli olduğunu,
• Hayatın siyah ve beyaz değil, grilerle dolu olduğunu,
• Potansiyel hayal kırıklıklarına hazırlıklı olmaları gerektiğini,
• Hiçbir şeyin tek başına iyi yada kötü olmadığını,
• Hayatın planlanıp kontrol edilemeyeceğini,
• Elinden gelenin en iyisini yapmanın, yapabileceğin en doğru hedef olduğunu,
• Kontrolünüzde olan ile olmayanı ayırt edip kontrol edemeyecekleriniz için enerji harcamanın gereksizliğini vurguladı.

Şu sıralar İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde ders veren Sn. Egemen, öğrencilerden gelen, "İş hayatını neden bıraktınız? bu mevkiye gelmemiş olsaydınız bırakır mıydınız? Bankacılık okumadığınız halde nasıl bu kadar kısa zamanda üst mevkilere geldiniz?" gibi soruları yanıtlayarak konuşmasını tamamladı.