Ana içeriğe atla

Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Selin Sayek Böke

 

Nisan ayı konuğumuz Ekonomist, Öğretim Üyesi ve Milletvekili Sayın Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Üniversitemizdeki ziyaretine Radyo TEDÜ’deki röportajı ile başladı. Daha sonra sunumuna geçen Sn. Sayek Böke, şu anda İzmir Milletvekilliği yaptığını, aktif siyasi hayatından önce Bentley Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi, Uluslararası Para Fonu (IMF), Bilkent Üniversitesi, Dünya Bankası Projeleri, TÜBİTAK ve Sosyal Bilimler Araştırma Grubu gibi yerlerde çeşitli görevler yürüttüğünü belirtti.

Eğitimi sonrası kariyerine yön verirken, nasıl tercihler yaptığını, kendisini nelerin etkilediğini, ailesinin kariyer seçimdeki rolünü anlatan Sn. Sayek Böke, sosyal bilimlerin her şeyin temeli olduğunu yaşayarak öğrendiğinin altını çizdi. Ekonomi okurken dünyayı farklı okumayı öğrendiğini, aslında sosyal ve siyasi anlamda her şeyin insana dair olduğunu, işini hayatın doğal bir parçası olarak gördüğünü ve bu sayede iş hayatında çok zorlanmadığını söyledi.

Gezi olaylarından çok etkilendiğini ve bu olayların kendisinin siyasete aktif olarak girmesine sebep olduğunu ifade eden Sn. Sayek Böke, yaşananlar sırasında toplum olduğumuzu hatırladığımızı, toplumun gücünü ve “İçinde sen yoksan çözüm de yoktur.” şeklinde düşündüğünü vurguladı. Siyasetin toplumlaşması gerektiğini savunan Sn. Sayek Böke, öğrencilerden gelen sorularla sohbetine devam etti.

Öğrencilerimize, kendilerini iyi tanımaları gerektiğini, kendilerini farklı kılmak için farklı yatırımlar yapmalarını, başkasının yap demesinin zorlama olacağını ve işe yaramayacağını, yaptıkları işe kendilerini tam olarak vermeleri gerektiğini belirtti.

Temel becerilerinin herkese verilmediği bir düzenin adaletsizliği doğurduğunu, eğitimin fırsat eşitliği sağlaması gerektiğini, sadece siyasette değil, Türkiye de kadınlarının çok mücadele etmesi gerektiğini, sesimizi duyurmak için sivil toplum örgütlerinin doğru platformlar olduğunu belirterek sohbetine son verdi.