Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Gamze Cizreli

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - GAMZE CİZRELİ

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizin bu haftaki konuğu, “Big Chefs Cafe-Brasserie” markasının yaratıcısı Sn. Gamze Cizreli oldu. Sn. Cizreli, yemek merakının çocukluk yıllarında kurulan uzun sofralar ile başladığından bahsederek sohbetine başladı. ODTÜ İşletme Bölümü'nü bitirdikten sonra o zamana göre çok iyi bir maaş ile bir savunma sanayisi firmasında işe başladığını fakat 2 yıl sonunda bu işi yapmak istemediğini fark ederek, 1993 yılında kafecilik işini sevip sevmeyeceğini anlamak için 9 ay süre ile akşam iş çıkışlarında bir restorana giderek yarı zamanlı hosteslik yaptığını, işi deneyerek öğrendiğini ve böylelikle ortağı ile birlikte 11 masası ve 7 personeli ile “Cafemiz”i nasıl açtıklarını anlattı. Yıllar içinde menülerinde yer alan apple pie ve cheesecake gibi klasik pastanelerde satılmayan ürünlerin paketlenerek götürülmesi talepleri ile pastacılık işinde farklılıklara ihtiyaç olduğunu fark edip arkasından “Kuki” markasının doğuşundan bahsetti.

Girişimcilik konusunda yetinmeyen Sn. Cizreli, “Quick China” ve DKNY Mağazasının Ankara temsilciliğini nasıl aldıklarına da değindi. 2005 yılına kadar tüm bu işlerden çok güzel paralar kazandıklarını fakat ortağı ile ayrılma aşamasına geldiklerinde yemek kitapları hariç hiçbir şeyi almadan hayatını sıfırladığını ve bu büyük dibe vuruşunun ona büyük bir çıkış için fırsat yarattığından bahsetti. Yaptığı işte iyi olduğunun bilinmesi, eski ustalarının yeniden bir iş yaparsa kendisi ile çalışmayı istediklerini belirtmeleri ile onlardan esinlenerek “Big Chefs” markasını hiçbir teminatı olmadan hazırladığı dosya ile birkaç banka gezip red aldıktan sonra bir bankanın kendisine ve vizyonuna güvenerek kredi vermesi ile kurduğunu belirtti.

 2005-2009 yılları arasında markanın Ankara’da büyüdüğünü, daha sonra gelen ortaklık teklifi ile İstanbul’da yer bakmaya başladıklarını ve Etiler’de açtıkları dükkan ile markanın dönüm noktasını yakaladıklarını, bugün 1.500 çalışan, 24 şube ile aynı zamanda yurt dışına açılan bir markaya dönüştüklerini ve bundan sonrası için yabancı ortaklara hisselerini satarak daha da büyümeyi planladıklarını anlattı.

Rol model olduğu için aldığı “Yılın Kadın Girişimcisi” ödüllerinden bahseden Gamze Cizreli, öğrencilere “Chobani” markasının yaratıcısı olan Hamdi Ulukaya’yı incelemelerini tavsiye ederek ve yakında çıkaracağı yeni markasından bahsederek sohbetine son verdi. Sn. Cizreli sohbet sonrasında RadyoTEDÜ’de gerçekleşen röportaj programına da konuk oldu.