Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Gökhan Aksoy

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - GÖKHAN AKSOY

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde bu haftanın ilk konuğu Gökhan Aksoy Mimarlık Ltd. Şti. Kurucusu, Sayın Gökhan Aksoy oldu. Mimarlık mesleğine neden aşık olduğunu anlatarak sohbetine başlayan Sn. Aksoy, mimarların öldükten sonra bile yaptığı eserlerle, şehirlerin ortasında yıllarca kalacağı için manevi hazzının çok büyük olduğunu belirtti. Öğrencilik yıllarını, mezuniyeti sonrası ilk 2 yılını bir mimarlık ofisinde geçirdiğini ve bu süreçte çok şey öğrenerek tasarımcı kimliğini ortaya koyabileceği kendi firmasını nasıl açtığını anlatarak sohbetine devam etti.

Sınıf arkadaşları ile birlikte çeşitli projeler için yapılan yarışmalara katıldıklarını ve sonunda 192 aday arasından, Anayasa Mahkemesi binasının yarışmasında birinci olarak, ilk binasını hayata geçirdiğini söyleyen Sn. Aksoy, bir mimarın yapılmış bir binası olduğunda, iş almasının ve insanların onu tercih etmesinin daha kolay olduğunu vurguladı.

Yaptığı her binayı kendi çocuğu gibi gördüğünü söyleyen Sn. Aksoy, işinde insanları ikna etme kısmının çok keyifli olduğunu, mimarlıkta binanız ve ödülünüz olmasa bile mutlaka bir hayat görüşü edinileceğini, mesleği konusunda sürekli kendisini yenilemesi gerektiğini, her seferinde yeni bir şey üretmenin çok dinamik bir süreç olduğunu belirtti.

Ankara, Bodrum, İstanbul, İzmit ve yurtdışında devam eden projelerinden basheden Sn. Aksoy, öğrencilerden gelen sorularla sohbetine devam etti. Mimarlığın bir bina üretme sanatı olduğunu, hem sanatsal hemde bilimsel bir meslek olduğunu, mezuniyet sonrası iş bulmakta zorlanmayacaklarını ve mesleğin tasarım, şantiye ya da akademik olarak farklı dallarına yönelebileceklerini, yarışmaların mimarların kendini kanıtlamaları için güzel fırsatlar olduğunu anlattı.

Sn. Aksoy, öğrencilere yurt dışında en azından yaz okullarına gidebileceklerini, öğrencilikten itibaren tek başına bir hayatı kurguluyor olabilmenin, kişilik olarak bireyi çok geliştirdiğinin altını çizerek sohbetine son verdi.