Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Nebi Sümer

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - NEBİ SÜMER

Aralık ayının ikinci konuğu, ODTÜ Psikoloji Öğretim Görevlisi Sayın Nebi Sümer oldu. Kendini tanıtan ve yaptığı araştırmaları anlatan Sn. Sümer, psikoloji biliminden ve bu bilimin alt alanlarından bahsederek sohbetine başladı. Psikoloji eğitiminin bir tavır ve bilim olduğunu, psikologların taraf tutamayacaklarını, etik ve açık görüşlü olmaları gerektiğini belirten Sn. Sümer, eğitim sonrası öğrencilerin çalışmak için seçebilecekleri alanlarını tek tek anlattı.

Sohbetini Psikoloji Bölümü'nün Türkiye'deki yerini anlatarak sürdüren Sn. Sümer, Türkiye'de 4 yıllık lisans mezunlarının Psikolog olarak kabul gördüğünü ama dünyadaki uygulamanın bu şekilde olmadığını, mutlaka lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye’de psikologların seçtikleri alanda kendilerini mutlaka geliştirmeleri gerektiğini, temel bilgilerin ilk 4 yılda alındığını ama uzmanlaşmak için mutlaka lisansüstü eğitim yapmak gerektiğini, hatta mümkünse bu eğitimin yurt dışında alınmasının farklı bir bakış açısı kazanmak için çok önemli olduğuna değindi.

Türkiye genelinde üniversitelerdeki Psikoloji Bölümü'ne ait istatistiki bilgiler veren Sn. Sümer, yıllar içerisinde yüzdesel olarak tüm gelişmekte olan ülkelerdeki gibi Türkiye’de de Psikoloji Bölümü'nün ne kadar çok tercih edilen bir bölüm olduğuna değindi. Ayrıca Psikoloji Bölümü mezunlarının iş bulma oranlarının yüksek olduğunu ve çalışabilecekleri alanların da çok çeşitli olduğuna vurguladı.

Nörobilimin ileride çok daha önem kazanacağını da sözlerine ekleyen Sn. Sümer, öğrencilerin seçecekleri üniversitenin kadrosunu çok iyi araştırmalarını, ona göre karar vermelerini tavsiye etti.

Sn. Sümer, sohbeti sırasında Türkiye’de ve dünyada hangi üniversitelerin Psikoloji Bölümü'nde öne çıktıklarından, lisans sonrası yurt dışı seçeneklerinden, psikiyatri ile psikolojinin karıştırılmasından da bahsetti ve öğrencilerden gelen soruları cevaplayarak sohbetine son verdi. Sn. Sümer sonrasında iletişim bilgilerini paylaştı ve röportaj için Radyo TEDÜ’nün konuğu oldu.