Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Ömer Turna

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - ÖMER TURNA

Aralık ayının ilk konuğu, Türk Eğitim Vakfı Ankara Şube Müdürü ve Öğrenci Yurtları İktisadi İşletme Müdürü Sayın Ömer Turna oldu. Sohbetine Endüstri 4.0, dijitalleşme ve yapay zekadan bahsederek başlayan Sn. Turna, öğrenmenin kişiden kişiye değiştiğini ve öğretimi standart kalıplara sokmanın yanlış olduğunu belitti. Eğitimde yöntemlerin çok değiştiğini, öğretmenlerin çocuklara sadece bilgiyi aktarmak yerine, kılavuzluk yaparak bilgi toplumuna uygun bireyler yetiştirmeleri ve asıl öğrenmeyi öğretmeleri gerektiğini vurguladı.

Finlandiya’daki eğitim sistemini incelediğini, bu sistemin 10 yıl içinde tüm dünyada nasıl örnek olarak gösterildiğini ve birçok doğu ülkesinin, eğitim konusunda çok önde olduğunu söyleyen Sn. Turna, eğitim sistemini yeniden yorumlamamız gerektiğini belirterek Singapur’da yaşadığı bir olayı örnek olarak anlattı.

Yenilikçilik becerileri, dijital okur-yazarlık, kariyer ve yaşam becerileri başlıklarına değinerek sohbetine devam eden Sn. Turna, itiraz eden bireylerin sevilmediğini, düşünmeyenin itiraz edecek bir durumda olmadığını, iletişim kuramadığımızı, bireysel ve kopuk yaşadığımızı, işbirliği yapmadığımızı vurgulayan Sn. Turna, "İletişim becerilerimizi mutlaka geliştirerek birlikte başarmanın yollarını aramalıyız." dedi.

Öğretmenlerin 21. yüzyılda değişen rollerinden bahseden Sn. Turna, OECD ülkeleri arasında en genç öğretmen nüfusuna sahip olduğumuzu, bunun hem avantajları hem dezavantajları olduğuna değindi. Öğretmen yetiştirme, geliştirme ve istihdam etme süreçlerini, okul öncesi öğretmenlik mesleğinin, 2019 itibari ile önünün çok açık olduğunu, öğretmenler için günümüzdeki şartların yeterli olmadığını, mezun olduktan sonra kendilerini geliştirmeye devam etmeleri gerektiğini tek tek anlatan Sn. Turna, öğrencilerden gelen atama ile ilgili soruları cevaplayarak sohbetini son verdi. Sn. Turna sohbeti sonrasında Radyo TEDÜ’de konuğu oldu.