Yurt dışında çalışmak, farklı bir çalışma kültürünü tanımak ve yeni yetkinlikler öğrenmek açısından çok değerli bir deneyim. Kısa süreli ya da staj için de olsa yurt dışı deneyimi adayları kariyer yolunda ileriye taşıyor. Küreselleşen dünyamızda genç nitelikli çalışan nüfusa olan ihtiyaç gün geçtikçe artmakta, hal böyle olunca bu cazip teklif birçok gencin hayallerini süslüyor. Ancak her şey bazen yolunda gitmiyor ve gerek başvuru sürecinde gerekse işe kabul edilmeniz açısından dikkat etmeniz, gözden geçirmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor.Bunları birlikte inceleyelim.
1) Her Şeyden Önce Çalışmak İsteyeceğiniz Ülkeye Karar Verin
İşe ilk olarak kariyer hedeflediğiniz ülkeye karar vererek başlayabilirsiniz. Mesleğinizde ilerleyebileceğiniz ve yaşam tarzınıza yakın ülkeler sizin için daha ideal olacaktır. Ayrıca içinde bulunduğunuz sektör hangi ülke de gelişmiş ise bunu öğrenmenizde fayda var. Örneğin, inşaat sektöründe Çin ve ABD ön sıralarda iken bilişim sektöründe Hindistan ön sıralarda yer almaktadır. Kendi mesleğinize ve yetkinliğine uygun olan alanda ilermenize fayda sağlaması açısından bu maddeyi göz ardı etmemelisiniz. Ayrıca çalışacağınız ülkenin sosyo-kültürel ortamını araştırarak gitmeniz, gittiğiniz zaman yaşayacağınız kültür şokunu kısa sürede atlatmanıza yarar sağlayacaktır.
2) Şirketinizin Size Sağlayacağı Avantajları Takip Edin
Şuan da Türkiye’de çok uluslu bir şirkette çalışıyorsanız, şirketinizin yurt dışı atamalarını takip edebilirsiniz. Bazı büyük şirketlerin yurt dışı operasyonlarında ki ilanlarına başvurarak hem aynı şirkette çalışmaya devam edebilir hem de farklı bir deneyim elde edebilirsiniz.Ayrıca ortak veya bağlantılı şirketler arası bulunan ağlar sayesinde CV’nizi kolaylıkla istediğiniz şirketlere ulaştırabilir, işe alımınızı hızlandırabilirsiniz.
3) Vize Durumunuzu Gözden Geçirin
Yurt dışında çalışmanın en can alıcı durumlarından biri çalışma vizesi sürecidir. Vize başvurusunda bulunacağınız bu süreçte çalışacağınız kurumun size sağlayacağı evraklar bu dönemi sorunsuz ve daha rahat atlamanıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca yurt dışında çalışırken herhangi bir iş değişikliği veya istifa durumunda ülkenize geri dönmek zorunda kalmamanız için vize kapsamınız hakkında detaylı bilgi edinmenizde fayda var.
4) Yabancı Dil Konusunda Kendinizi Geliştirin
Yurt dışında bir işe girerken hatta seyahat ederken bile unutmamanız gereken en önemli madde yabancı dilinizin olmasıdır. İletişim beceriniz sizin işe alınmanıza çok önemli bir basamaktır. Yurt dışında muhatabınız olan kişiler sizin anadilinizden farklı bir dil konuştuğu için ortak noktada ortak dilde anlaşmanız gerekecektir ve bu dil genellikle İngilizce olmaktadır. İngilizcenin evrensel bir dil olduğunu artık hepimiz biliyoruz. En kötü ihtimalle ingilizcenizin iyi derecede olması sizi bir adım öne geçirecektir. Çalışmaya karar verdiğiniz ülkenin anadilini bilmenizde bir noktada size fayda sağlayacaktır.
5) Öğrenciyken Gelecek İçin Yatırım Yapın
Öğrenciyseniz kendi okulunuzun yabancı okullar ile olan anlaşmalarını araştırın. Erasmus, ikili değişim programı ve yurt dışı yaz okulu programlarını takip edin. Kendi okulunuzda nasıl imkanlar olduğunu araştırın. Birçok firmaların veya STK’ların yurtdışı projelerine başvurun. Belli dönem uzunluklarında olan bu programlar sayesinde hem yabancı dilinizi geliştirir hem de gittiğiniz ülkenin kültür yapısını öğrenirsiniz.(Network ağınıza olan katkısı da cabası) Ayrıca work&travel veya work&study programlarını göz ardı etmemenizde fayda var. Yabancı ülkeler ile olan her türlü bağlantınız ileride yurt dışında yapacağınız kariyerinize büyük katkı sağlayacaktır.