Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Barış Ruacan

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - BARIŞ RUACAN

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde bu haftanın ikinci konuğu, Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Sayın Barış Ruacan’dı. Kendini tanıtarak sohbetine başlayan Sn. Ruacan, üniversitede İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü seçtiğini, üzerine Amerika’da MBA yaptığını, mühendislik okumuş olmanın faydalarını iş hayatında çok gördüğünü söyledi. Silikon Vadisi'nde iş hayatına atıldıktan sonra, mobil sektöründe güzel fırsatlar olduğunu fark ederek Nokia’da çalışmaya başladığını ve o süreçte firmanın Türkiye ayağını kurmak üzere geri döndüğünü belirtti.

Türkiye Genel Müdürlüğü'nü yaptığı Qualcomm’da şu anda neler yaptıklarından bahseden Sn. Ruacan, firmanın tüm akıllı makinelerin beyni olan işlemcileri ürettiğini anlattı. Teknolojinin nereye gittiğini, neler üzerinde çalıştıklarını, bu sektörde devamlı yeni şeyler öğrenmek zorunda olduklarını, dururlarsa geri kalacaklarını, ileride ne olacağına odaklanmaları gerektiğini, bugün neler olduğuna odaklanırlarsa geç kalmış olacaklarını ve efektif çalışmanın, çok çalışmaktan daha önemli olduğuna değindi.

Öğrencilere kariyer tercihlerini yaparken, neyi daha çok severlerse onu yapmalarını, kendilerine mentor (akıl hocası) bulmalarının önemini, TED gibi networkü geniş bir ailede olmalarının onlar için avantaj olduğunu söyledi. Türkiye’de kalifiye teknik eleman ve mühendis bulmakta zorlandıklarını, tecrübe açığı olduğunu, bir işte mutlaka uzmanlaşmaları gerektiğini söyleyen Sn. Ruacan; sadece işinin gerektirdiği kadarını yapanın değil, ekstra bir şey üreten kişilerin göze battığını ve fark yarattığını vurguladı.

Nano teknoloji ile ilgilenmenin, ayrıca yabancı dil olarak Çince öğrenmenin ileride iyi bir fırsat olacağını, satış-pazarlama ve finans-muhasebeden biraz da olsa anlamak gerektiğinin belirten Sn. Ruacan, öğrencileriden gelen soruları cevaplayarak ve e-posta adresini paylaşarak sohbetine son verdi.