Ana içeriğe atla

10 Adımda Etkili CV Hazırlamak İçin İpuçları

CV Hazırlama iş hayatına yeni adım atacakların sevimsiz mecburiyetlerinden biri. Staj dönemleri yaklaşınca hepimiz yaz tatilimizi daha verimli daha dolu geçirmek adına stajlara başvurmak isteriz. Fakat, tam başvuruları okurken bir şey fark ederiz. “Şimdi ben nasıl CV yazacağım ki, CV hazırlama sırasında CV’min içine neleri koymam lazım?”

CV Hazırlama için nasıl bir yol izlemesi gerektiği ile ilgili aklında soru işareti olanlar için 10 adımda etkili CV oluşturmak için püf noktalarını sizin için derledik.

 

1. Temel Bilgiler Olmazsa Olmaz

Her CV birbirinin kopyası olmak zorunda değildir ve CV’ler yeri geldiğinde birbirinden farklı konuları kapsayabilir. Ama bazı temel bilgilerin olduğu bölümler her CV ‘de bakılan yerlerdir. Bunlar; kişisel /iletişim bilgileri, eğitim bilgileri, iş/staj geçmişi, iş/staj için gereken beceriler, kişisel ilgi alanları ve referans bilgileridir.

2. Sunum Şekli CV’de De Önemlidir

Tıpkı gittiğimiz restaurantlarda veya kafelerde aldığımız bir yiyecek veya içecek güzel sunulduğunda daha çok hoşumuza gidiyorsa güzel sunulmuş bir CV’nin de potansiyel işvereninizin hoşuna gideceğini söyleyebiliriz. Peki güzel bir CV nasıl sunulur. Öncelikle, CV’nizin düzeni ve tasarımı göz yormayan ve tertipli halde olmalı, göze karmaşık görünmemelidir.

İpucu: CV’nizin kağıt düzeninde en değerli noktası orta üst bölümüdür. CV’nizi inceleyen bir kişinin CV’nizde ilk baktığı yer genellikle burasıdır.

3. 2 Sayfayı Aşmayın

Çoğu şey için kullandığımız “Az ve Öz” felsefesini CV yazarken de kullanmamız işimize yarayacaktır. CV’de amacımız deneyimlerimizi kısa ve temel bir şekilde anlatarak bir nevi karşımızdaki kişinin bizi işe alması için ikna olmasını sağlamaktır. Laf kalabalığından kaçarak neler yaptığımızı anlatmak bize iş görüşmesinin kapılarını açması açısında hayli yüksek bir ihtimal sunacaktır. Bunun dışında, işverenler gün içerisinde yüzlerce CV okuduğu için bir CV’ye ayırdığı süre oldukça kısadır. Bundan dolayı deneyimlerimizi kısa ve temel bir şekilde anlatmamız diğer CV ler arasında öne çıkmamızı sağlar.

4. Neye Başvurduğunuzu Bilin

Uzun iş tanımlarını ve gereken becerileri okumak ilk bakışta sıkıcı gelebilir ama aslında bunlar işverenlerin işe alacakları kişide aradığı nitelikleri gösteren ipuçlarıdır. Bunları kullanmamızın ise bize oldukça faydası olacaktır. Mesela, başvurduğunuz iş sosyal medya konusunda deneyim gerektiriyorsa çalıştığınız öğrenci kulübünde yaptığınız sosyal medya çalışmalarını CV’nizde belirtmeniz sizi diğer CV’lerin arasında öne çıkmanızı sağlayacaktır.

5. CV’nizi Başvurduğunuz Işe Göre Düzenleyin

Tek bir CV hazırlayıp bunu başvurduğunuz bütün işlere göndermektense CV’nize başvurduğunuz işe özel ufak düzenlemeler yaptıktan sonra CV’nizi gönderin. Başvurduğunuz her işin birbirinden farklı tanımları vardır ve her iş farklı beceriler gerektirir. CV’nizde başvurduğunuz iş ile ilgili gerekli olmayan kısımları çıkarmanız ve önemli olabilecek detayları eklemeniz sizi CV’nizdeki laf kalabalığından kurtaracaktır. Mesela, bir şirketin pazarlama departmanına başvuruyorsanız, potansiyel işvereninizin geçmişte özel öğretmenlik yaptığınızı bilmesine gerek yoktur.

6. Becerileriniz Önemli

Beceriler kısmında sizi diğer adaylar arasından öne çıkaracak ve başvurduğunuz işle ilgili olacak becerilerden bahsetmeyi unutmayın. Bunlar; iletişim becerileri, bilgisayar becerileri, liderlik becerileri olabilir. Bu becerilere sahip olmadığınızı düşünüyorsanız bir daha düşünün. Mesela, üniversitede bir takımın kaptanlığını yaptıysanız; takım ve liderlik becerilerinizi aslında bir yere kadar geliştirmişsinizdir.

7. İlgi Alanlarınıza Bir Daha Bakın

İlgi alanlarınızın başvurduğunuz işe göre hizalı ve uyumlu durmasına dikkat edin. İlgi alanları kısmında sıradan olmak yerine sıra dışı olmayı deneyin ve işverenlerin dikkatini çekecek ilgi alanlarınızdan bahsedin. Pasif olduğunuz aktiviteler yerine aktif olduğunuz aktiviteler CV’nizi daha canlı tutacaktır. Mesela film izlemek daha pasif bir aktiviteyken, bir blogda film kritiği yaptığınızı belirtmeniz daha aktif bir aktivitedir ve CV’nizde daha ilgi çekici durur.

8. Deneyimlerinizi Nasıl Ifade Ettiğiniz Önemli

Deneyimlerinizi anlatırken, “geliştirmek”, “organize etmek”, “ulaşmak”, “ elde etmek” gibi pozitif ve kendinden emin duran fiilleri kullanmaya özen gösterin. İş deneyimlerinizin açıklaması aynı zamanda kazandığınız becerilere ışık tutabilir. Mesela eğer bir takımda yer aldıysanız bunu belirtebilirsiniz ve bu sayede, CV’nizi okuyan kişi takım çalışmasına aşinalığınız olduğu çıkarımına varacaktır.

 9. Referans Ekleyin

Referanslarınız daha önce çalıştığınız iş yerinizden olmalı ve CV’nizde belirttiğiniz becerilerinize kefil olmalıdır. Daha önce hiç çalışmadıysanız, üniversitede yakın olduğunuz bir profesörünüzü de yazmayı düşünebilirsiniz.

10. CV’nizi Güncel Tutmaya Özen Gösterin

CV’nize ara ara göz atmanız ve CV’nizi ara ara güncellemeniz gerekir. Bir işe başvururken, CV’nize son bir göz atın ve son zamanlarda yaptığınız ve başvurduğunuz şirketin ilgisini çekebilecek bir aktivite varsa bunu eklemeyi unutmayın!

blog.youthall.com