Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Enis Öncüoğlu

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - ENİS ÖNCÜOĞLU

Kariyer Öncüleri ile Sohbetlerimizde bu haftaki konuğumuz, Öncüoğlu + ACP Mimarlık sahibi Enis Öncüoğlu oldu. Kendini tanıtarak sohbetine başlayan Sn. Öncüoğlu, 25 yıldır babası öncülüğünde kurulan firmalarını bugün eşi, kardeşi ve ortağı ile uluslararası proje hizmeti veren ve böylelikle diğer mimarlık firmalarından farklılaşan bir yapıya dönüştürdüklerini belirtti. Bilgisayar teknolojilerinin işin içine girmesi ile mimarlıktaki yapının eskiye nazaran çok değiştiğini, yaptığı askerlik sırasında Autocad programını kendi kendine öğrendiğini ve döndüğünde firmaya bilgisayar alınmasını sağlayarak Cad operatörü olduğunu anlattı. Kriz zamanı bir tanıtım dosyası ile ENKA ile anlaşma yaptığını, bu proje sonrası kalınan memnuniyetten başka projelerde de birlikte çalıştıklarını ve başka referanslar aldıklarını anlattı.

Mimarlığın teknoloji ile bire bir nasıl etkileştiğini anlatan Sn. Öncüoğlu, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak sohbetine devam etti. Önce hedeflerini belirlemelerini, master ve askerliği sonraya bırakmalarını, yabancı dillerini geliştirip dünyanın her yerine yakın olmalarını, gerçekten tasarım yapmak istiyorlarsa peşinden koşmaları gerektiğini, gelişmekte olan teknolojileri takip etmelerini, hemen ofis açmaktansa mümkünse yabancı bir firmada çalışarak pişmelerinin onlara çok şey katacağını, çizdikleri binanın nasıl inşa edildiğini, şantiye sürecinin içinde olmanın en iyi eğitim olduğuna değindi.

Genç mimarlar için en güzel ortamların yarışmalar olduğunu, yarışmaları takip edip fikirlerini jürilere sunuyor olmalarının belli bir seviyeye ulaşmalarına katkı sağlayacağını, oluşan fikri nereden nereye getirdiklerine bakmaklarını, neyi neden yaptıklarını sorgulamalarını, ders ortalamalarının her şeyi ifade etmediğini, seyahat etmenin en iyi iletişim metodu olduğunu ve cevap mutlu etmeyecek bile olsa soru sormaktan çekinmemeleri gerektiğini tavsiye ederek sohbetine son verdi.