TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - KEREM YAZGAN
Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde Mart ayının ilk konuğu, Yazgan Tasarım Mimarlık kurucusu Sayın Kerem Yazgan oldu. Hazırladığı sunum üzerinden, mimarlık mesleğinin sadece etrafımızda gördüğümüz binalar gibi algılanmaması gerektiğini, iç ve dışın bir bütün olduğunu, sanatla ilişkili olduğunu, vitrin tasarımından, mobilya, araba, aydınlatma tasarımı gibi bir sürü dalı olduğunu söyleyerek sohbetine başladı. Mimarlığın tamamen takım çalışması gerektirdiğini, tasarım-ürün-sonuç ve hayatın kendisi arasında bir süreç olduğunu, aynı zamanda sabır gerektiren bir meslek olduğunu belirtti.
Mimarlığın statik olmadığını, malzeme ile ilişkisini, ışıkla ilişkisini, hayatın dinamikliğini ile ilişkisini vurgulayan Sn. Yazgan, anlattıklarını yurt dışı örnekleri ile destekledi. Mimarlığın gözlem işi olduğunu, hayatın sıradanlığı içindeki olağanüstülük olduğunu, kendilerine özgü bir yaratıcılıkla şekillendirebileceklerini, böylelikle kendilerine dünya görüşü vereceklerini, mimarlığın bakış açısını çok değiştirdiğini ve aynı zamanda uluslararası bir iş olduğunu belirtti.
Ofisinden ve yaptıkları projelerden örnekler vererek sohbetine devam eden Sn. Yazgan, mimarlığın uzun soluklu bir iş olduğunu, bir ritim olduğunu, ışık oyunları olduğunu, görsellik olduğunu, mekanın anlamını mimarın vermediğini, yaşamın verdiğini, orada yaşanacak veya yaşanan olayların yapıyı anlamlandırdığının altını çizdi. Sn. Yazgan öğrencilerden gelen sorulara cevap vererek sohbetine son verdi.