İş görüşmelerine katılmak çoğu insana ip üstünde yürüyormuş gibi hissettirebilir. Günümüzde yeni mezunların ya da daha iyi bir iş hayatı arayışında olanların başrolde olduğu bu rekabet ortamında yapacağınız en ufak bir hata sizi işi almaktan alıkoyabilir. Biz de sizin için mülakatlarda kullanabileceğiniz 5 tekniği listeledik!
İdeal ve en uygun takım arkadaşlarını ararken şirketler, birçok faktörü değerlendirir. Tecrübe ve eğitim geçmişi başı çekerken kişinin tutumu, işe olan bakış açısı, yaşam tarzı, sunumu gibi başka faktörler de listede yerini sırasıyla alır.
Kıyafet Kuralına Dikkat Edin!
Bir organizasyona ya da kutlamaya katılırken duyduğunuz “dress code” mantığı elbette iş görüşmeniz için de geçerli! İlk izlenim, mülakatta en önemsenen şeydir. Kıyafet seçiminiz işverenlerinizin profesyonelliğiniz açısından algıladığı ilk faktör olacağından dikkat etmenizde fayda var. Kurumsal bir pozisyon hedefiniz varsa tipik iş kıyafetleriyle mülakatlara katılmanızda hiçbir sakınca olmadığı gibi daha küçük şirketlerle görüşmeye gidiyorsanız şık bir gömlek ve pantolon ya da kibar bir elbise tercihinde bulunabilirsiniz. Saç ve aksesuar seçimleriniz de dikkat çekeceği için ne kadar keskin ve şık görünürseniz izlenimler o kadar iyi olacaktır.
Sosyal Medya Hesaplarınızın Kontrolünü Sağlayın!
Sizi görüşmeye çağıran ismin sosyal medya platformlarında sizi aratmış olması oldukça olası. Dijital platformlarda profesyonel bir tutuma sahip olmak görüşmenin başarısı adına oldukça önemli! Sizi geri çekmesini önlemenin yanı sıra kendinizi göstermek adına güncellemelerinizi yaparak kendinizden emin şekilde görüşmeye katılabilirsiniz. LinkedIn profilinizi güncellediğinizden emin olun ve çevrimiçi portföyünüzü, web sitenizi veya varsa bloğunuzu en iyi formda tutun! Bu size sadece diğer adaylara göre bir avantaj sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda potansiyel işverenlere o pozisyon için uygun olduğunuzu kanıtlayacaktır. Kişisel hesaplarınız içinse, tamamının özel olduğundan ve başlangıç adına herhangi bir işverenin ulaşamayacağından emin olun!
Şirketi Dikkatle Araştırın!
İşverenler kendileri için çalışmaya hevesli en doğru adayı bulmak için sizin gibi birçok adayla görüşüyor olacak. Bunun için şirket hakkında yetkinliğiniz, ne kadar araştırma yaptığınız siz bariz fark etmeseniz bile sorgulanacak. Şirketi araştırmanıza yardımcı olacak birçok araç mevcut, basın bültenleri, Youthall profilleri, şirketin websitesi bunlara örnek verilebilir. Rekabette sizi öne taşıması adına yapacağınız bu küçük çaplı araştırmanın sizi o an ne kadar rahatlatacağını yaşarken öğreneceksiniz!
İş Gereksinimlerini Tanıyın!
Tıpkı görüştüğünüz şirketi araştırmak gibi, işverenler de başvurduğunuz rolün gerekliliklerini bilmenizi bekleyecek. Bu yüzden, görüşmeye girmeden önce işe kabul edilirseniz sizi nelerin bekleyeceğini anladığınızdan emin olun. İş ilanında yer alan iş tanımını dikkatlice okuyarak başlayın ve şirket içindeki rolün işlevlerine geçin. Bu arada, iş unvanı önceki veya şu andaki rolünüzden biraz farklıysa üstlenmeniz gereken ek unsurların veya sorumlulukların farkında olduğunuzdan emin olun.
İletişim Becerilerinizi Iyi Kullanın!
İnsanlarla nasıl iletişim kurduğunuzu test etmenin işverenler için en kolayı mülakat anıdır. Sizi hem ilk kez tanıştığınız birinin karşısında hem de gerilimli bir ortamda test edebilme fırsatı bulurlar. Cevaplarınız iyi yapılandırılmış ve uyumlu olurken aynı zamanda mantıklı bir düşünce rotası da izlemelidir. Bunun yanı sıra rutin bir ses tonundansa hevesli ve dinamik bir mülakat, iki taraf için de durumları kolaylaştıracaktır. İletişim becerilerini iyi kullanan biri aynı zamanda iyi bir dinleyicidir. Karşı tarafın sorularını dikkatle dinlemeniz, doğru cevabı vermek adına acele etmemeniz artı puan!