Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Berna Tanverdi

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - BERNA TANVERDİ

Aralık ayının son konuğu, BT Mimarlık Kurucusu Sayın Berna Tanverdi oldu. Kendini ve mimarlık mesleğini tanıtarak sohbetine başlayan Sn. Tanverdi, bu meslekte çalışma saati olmadığından, öğrencilerin proje sunumlarındaki jüri stresinden ve öğrencilik yıllarında topluluklarda aktif görev almanın kendilerine katacaklarından bahsetti. Sn. Tanverdi, mimarlığın öğrenilebilir bir meslek olduğunu ve çizim becerisi ile ilişkilendirilmesinin yanlış olacağını belirtti. Mimarlığın aynı zamanda çok şey görmek, çok şey deneyimlemek ve çok yönlü olmayı gerektiren bir meslek olduğunu da vurguladı.

Bu meslekte farklı disiplinlerin, ortak çalışma yürütme imkanı bulduğunu ve bunun da kişiye farklı kazanımları olduğunu ifade etti. Öğrencilerden gelen sorularla sohbetine devam eden Sn. Tanverdi, mimarlık ve iç mimarlık arasındaki farkı, akademisyen olmak için yüksek lisans ve doktora yapmanın şart olduğunu aktardı. Düzenlenen yarışmalarda isimlerin kapalı olduğunu ve sadece yapılan proje ile değerlendirilmenin, ilk işi alabilmek için çok büyük bir şans olduğu, yoksa kimsenin ortada bir binası olmayan mimara güvenip proje vermeyeceğini belirtti.

Bu mesleği seçenlerin kendilerine çok farklı yollar çizebileceğini kendi yaşamından verdiği örneklerle öğrencilere aktardı. Sn. Tanverdi, kendisine yöneltilen sorular üzerine Anıtkabir’in sadeliğini çok beğendiğini söyledi. Ayrıca dünya üzerindeki diğer üniversite binaları ile kıyaslandığında ODTÜ Mimarlık binasının çok başarılı ve özel olduğunu söyledi. Öğrencilerin Ankara Kalesi'ni mutlaka gezmeleri gerektiğini ve üniversite yıllarında farklı yerler, farklı binalar görebilmeleri, farklı tecrübeler kazanabilmeleri için Erasmus’u tecrübe etmelerini tavsiye etti.

Sn. Tanverdi, sohbetinin son kısmında mimarlık mesleğinin zamansal ve mekânsal bir esnekliği olduğunu, mimarlıkta grup çalışmasının zor ama iş bölümü yapmanın doğru bir yol olduğunu ve disiplinlerarası grup çalışmalarının çok keyifli olduğunu ifade etti. Lisans mezuniyeti sonrası öğrencilerin hemen bir karar vermek zorunda olmadıklarını, yıllar içinde ne istedikleri daha iyi algılayacaklarını, tecrübe edinmek için ise gençlik yıllarının çok uygun olduğunu vurguladı. Mimarlık mesleğinin sosyal hayatı zorlayan ama aynı zamanda sosyal hayattan beslenen bir meslek olduğunu ve kişiye zamanı yönetmeyi çok iyi öğrettiğini de sözlerine ekleyerek sohbetini sonlandırdı. Sn. Tanverdi sonrasında Radyo TEDÜ’nün de konuğu oldu.