Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Süreyya Serdengeçti

Tarih:  Date -

 

TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - SÜREYYA SERDENGEÇTİ

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde Mart ayının ikinci konuğu, T.C. Merkez Bankası Eski Başkanı Sayın Süreyya Serdengeçti oldu. Hiç çekinmeden, istedikleri kadar soru sorabileceklerini söyleyerek sohbetine başlayan Sn. Serdengeçti, Merkez Bankası'na girişini, kuralların katı olduğunu ama girenlerin neden emekliliğe kadar kaldığını anlattı. 2001 yılındaki kriz sırasında Başkanlığa atandığını, o dönemde yabancı para kullanımı ile çok mücadele ettiğini ama sonuç alamadığını belirtti. Merkez Bankasının açıklamaları, iletişim politikası ile piyasayı değiştirdiklerini, enflasyonu düşürdüklerini söyleyen Sn. Serdengeçti, paradan 6 sıfır atıldığı halde hala milyar-trilyon kelimelerinin kullanıldığını vurguladı.

Merkez Bankası'nın geçmişi ile bugününü karşılaştırıldığında, döviz kurunun neden bu kadar yükseldiğini, ileriye dönük kur tahmini yapmanın yanlış olduğunu açıklayan Sn. Serdengeçti; riski dağıtmak ve bütün tasarrufların aynı yerlere konulmamasını önerdi. Dış politikamızın dengesiz oluşunun ekonomik istikrarı olumsuz etkilediğini, özelleşme politikasının Türkiye için sürdürülebilir olmadığını düşündüğü, Türk lirasına talep olması için hukuk devleti olmamız ve uzun vadede güven verebilmemiz gerektiğinin altını çizdi.

Sn. Serdengeçti öğrencilerimize, siyasetin kendisine göre olmadığını, her zaman sevdikleri işi yapmalarını, belki çok para kazanamayacaklarını ama daha mutlu olacaklarını, kişinin kendini bilmesinin çok önemli olduğunu, dürüst olmalarını ve yaptıkları her işe uzun vadeli bakmalarını tavsiye ederek sohbetine son verdi.