Ana içeriğe atla

Kariyer Öncüleri ile Sohbetler – Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu

Tarih:  Date

Nisan ayının son Kariyer Öncüsü TAV İnşaat Mühendislik ve Tasarım Direktörü, Sayın Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu oldu. Sn. Çıtıpıtıoğlu, inşaat sektöründe artık sadece bina yapmadıklarını, tesislerin son kullanıcına kadar planlanarak tüm boşlukları doldurmak için teknolojiyi nasıl kullandıklarından bahsederek sohbetine başladı. Sektörün 90’lı yıllarda ve şimdiki teknolojilerle neye benzediğini, ne kadar ilerlediğini, sadece zaman olarak bir mühendisin eskiden 1 haftada yaptığı işi şimdi 1 saate çok daha verimli bir şekilde yapabildiklerini karşılaştırdı.

BIM (Building Informatiın Modeling) kullanıldığı zaman projenin sadece grafiksel bilgisi değil, tamamlamak için modele girecek ne kadar veri gerektiğinden, farklı parçaların nasıl birleştiğinden, tamamlanma süresine ve maliyetine kadar tüm detayları çıkarabilmenin mümkün olduğuna değinen Sn. Çıtıpıtıoğlu, 5 yıl önce varolmayan değişik pozisyonların BIM teknolojisi sonrasında ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

TAV İnşaatın projelendirdiği, Abu Dabi Guggenheim Müzesi, Kuveyt Havalimanı, Dubai Damac Paramount Kuleleri, Cidde Uçak Bakım Hangarı, Paris ADP Genel Merkezi, İstanbul Emaar Square Otel ve AVM gibi örnekleri gösterdi. Gurur duydukları projeleri olan, Abu Dabi Midfield Terminali inşaatının müşterisi için hazırlanan videolarını izleterek, inşaat henüz başlanmadan tüm detayları ile hazırlanmış simülasyonu ile inşaatın hangi ayda nereye varacağını bildiklerini anlatan Sn. Çıtıpıtıoğlu, havaalanı tasarımının daha çok şehir tasarlamaya benzediğini, içinde bir sürü farklı yapılanmayı barındırıdığını sözlerine ekledi. Bir sene önce çıkan bir aplikasyon sayesinde artık cep telefonundan tüm inşaatı ve detaylarını görebilmenin mümkün olduğunu, teknoloji ile birlikte proje tasarlama ve hayata geçirme sürecindeki gelişimlerin açtığı yeni pozisyonları ve ortaya çıkan kolaylıkların bir kısmını da bu şekilde tanıttı.

Öğrencilerimize kariyerleri için işbirliğinin ve iletişim becerisinin önemini vurgulayan Sn. Çıtıpıtıoğlu, sadece iyi İngilizcenin yetmeyeceğini, karşınızdakine düşüncelerinizi aktarabilmenin ve bunu yaparken de karşı tarafı anlayabilmenin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Sn. Çıtıpıtıoğlu, öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak sohbetini sonlandırdı.