TÜRKİYE'NİN KARİYER ÖNCÜLERİ İLE SOHBETLER - ONUR ÖZKOÇ
Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde Şubat ayının ikinci konuğu, MOTTO Mimarlık Ortağı Sayın Onur Özkoç oldu. Mimarlığın sokaklardaki yansımalarından bahsederek sohbetine başlayan Sn. Özkoç, sunumunu görsellerle renklendirdi.
Mimarlığın öğrenilebilir bir beceri olduğunu, bu mesleğin 2000 yıllık bir tarihçesi bulunduğunu, yaratıcı bir sektör olduğunu, çizilen projelerin hayata geçince şehre ve orada yaşayan insanlara bir katkı sağladığını vurguladı.
Mimarlıktaki süreçlerde başka insanlarla çalışmaya mecbur olunduğu, katkı sağlayan herkesin, yeni ve farklı çözümler bulduğu, bir sorunun tek bir değil sonsuz çözümü olabildiği, tasarım sürecinin asla bitmediğini anlattı. Mimarlık eğitiminde verilen disiplinle, farklı düşünme biçimleriyle başka işlerde yapabilir hale gelindiğini anlatan Sn. Özkoç; Motto Mimarlığın kurulma macerasını, bu mesleğin bir kişilik bir şov olmadığı, ekibin şart olduğu, ekibi yönetecek mimarın bir vizyona sahip olması gerektiğini belirtti.
Mimarlığın yavaş bir meslek olduğunu, yapılan projelerin sadece %15 civarını hayata geçirebildiklerini, seneler önce yapılan bir tasarımın yaşanabilir hale gelmesinin yıllar aldığını sözlerine ekleyen Sn. Özkoç, öğrencilerden gelen sorular ile sohbetine devam etti. Mezuniyetten sonra gerçek bir mimar olmanın 5 yılı bulduğunu, ne kadar çok şantiye tozu yutulursa o kadar iyi mimar olunacağını ve yüksek lisans ile doktoranın farklı katkıları olduğunu söyleyerek sohbetine son verdi.